Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falešné profily

Falešné profily

 

Vytvořit si falešný profil je velmi snadné a mnoho podvodníků toho neváhá využít. Falešné profily neslouží jen k trolení (provokativní, urážlivé příspěvky a komentáře k různým tématům), ale i k získání osobních a citlivých údajů, na základě kterých vás může podvodník vydírat anebo připravit o nemalou finanční částku.

Klonování profilů

Podvodníci často sahají pro větší důvěryhodnost ke klonování profilů. V takovém případě podvodník odcizí fotografie, jména a konkrétní osobní informace z legitimních profilů. Falešný profil je poté k nerozeznání od skutečného. Z takto vytvořené kopie profilu poté oslovují přátele původního profilu a pošlou nejčastěji zprávy typu:

1) Nigerijský dopis (Podvod 419) – zpráva, kdy odesílatel žádá o zaslání poplatku předem (pomoc s převodem peněz z výhry, dědictví apod.). Je přislíbena finanční odměna.

2) Phishingový útok – zpráva s odkazem na podvodné stránky, které napodobují legitimní web. Cílem je oklamat adresáta a po vyplnění formuláře získat citlivé údaje.

3) Clickbaiting – zpráva s odkazem na nějaké video, novinky, bulvár atd. Podvodníci mají zisk z návštěvnosti webu.

 

Mnoho uživatelů neuváženě potvrzuje všechny žádosti o přátelství. Mnohdy ani nepřemýšlí nad tím, jestli danou osobu znají nebo zda ji již v přátelích nemají.

Je nezbytně nutné ověřovat identitu osoby, která Vás o přátelství žádá a dále so do přátel přidávat pouze osoby, které skutečně znáte. V opačném případě žádost odmítněte, příp. profil nahlaste administrátorovi stránek.

Pokud zjistíte, že existuje falešný profil s Vaší identitou, informujte o tom Vaše přátelé, aby nepotvrzovali žádosti, příp. aby neklikali na od nich příchozí zprávy. Naklonovaný profil nahlaste administrátorovi stránek.

Nezapomínejte na správné nastavení profilu, můžete tím minimalizovat případná rizika. Vhodně si upravte soukromí v profilu, nesdílejte zbytečně mnoho osobních informací.

 

Jak ověřit, že se někdo při komunikaci na sociálních sítích nevydává za někoho jiného:

1) prozkoumejte fotografie na profilu

2) zkuste fotografie zadat do vyhledávače, zda se neobjeví u více uživatelů

3) pozvěte druhou stranu na videohovor (pozor na Webcam trolling – druh podvodu, při němž útočník používá k oklamání oběti podvržený videozáznam. Většinou se jedná o video, které zachycuje chatování dívky či chlapce)

4) zadej druhé straně nějaký úkol (vezmi si do ruky list papíru, na který napiš aktuální datum a čas, nakresli kytičku, vyfoť se a do 5 minut pošli)