Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den bezpečnějšího internetu

7. 2. 2023

Tímto dnem si připomínáme, jak důležité je bezpečné chování v oblasti internetu. A to hlavně kvůli stále rostoucí kriminalitě, která doléhá na všechny věkové kategorie. 

O jaké činy jde nejčastěji:

- Podvody

- Kyberšikana

- Šíření dezinformací a poplašných zpráv

- Sharenting, tedy sdílení intimních fotografií dětí dospělými 

A jak podvodníků nenaletět?

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašující údaje do internetového bankovnictví ani čísla své platební karty. Banky ani policisté se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány.
  • Nereagujte na hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka by zareagovala dávno bez vás.
  • Pány účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Mějte aktualizovaný software a antivirus, a to i na telefonu.
  • V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo (spoofing) či e-mail, vč. těch vaší banky.
  • Střežte si své soukromí, nesdílejte s nikým obsah přes internet. K tomuto tématu, najdete více v kampani, To nevymažeš!

Mrkněte se také na naši příručku přímo ke Dni bezpečnějšího internetu.